Языки

Search block

Search block

13 beneficii ale cafelei pentru sănătate, bazate pe dovezi științifice

25.11.2021

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Datorită nivelului ridicat de antioxidanți și nutrienți benefici organismului uman, pare să fie și destul de sănătoasă.

Studiile arată că amatorii de cafea au un risc mult mai mic de a se îmbolnăvi de boli grave.

Iată primele 13 beneficii pentru sănătate ale cafelei.

1. Cafeaua poate îmbunătăți nivelul de energie și timpul de reacție

Cafeaua poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să le crească nivelul de energie. Acest lucru se datorează stimulentului, numit cofeină - cea mai frecvent consumată substanță psihoactivă din lume.

După ce bem cafeaua, cofeina este absorbită în sânge. De acolo, ajunge în creier.  În creier, cofeina blochează neurotransmițătorul inhibitor – adenozina. Când se întâmplă acest lucru, cantitatea de alți neurotransmițători, precum norepinefrina și dopamina, crește, ceea ce duce la stimularea activității neuronilor.

            Multe studii de laborator arată că prin, consumul de cafea, șe îmbunătățesc diferite funcții ale creierului, inclusiv, memoria, starea de spirit, vigilența, nivelul de energie, timpul de reacție și, în general, actvitatea creierului.

2. Cafeaua ajută la arderea grăsimilor.

Cofeina se găsește în aproape toate suplimentele comerciale folosite pentru arderea grăsimilor - din motive întemeiate. Este una dintre puținele substanțe naturale care ajută la arderea grăsimilor.

Mai multe studii arată că cofeina poate crește rata metabolică cu 3-11%.

Unele studii indică faptul că cofeina poate crește posibilitatea de ardere a grăsimilor cu până la 10%, la persoanele obeze, și cu 29%, la persoanele slabe.

Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte să se diminueze la consumatorii care folosesc cafeaua, pe termen lung.

3. Cafeaua poate îmbunătăți performanța fizică.

Cofeina stimulează sistemul nervos, transmițând semnale celulelor adipoase să descompună grăsimea corporală.

De asemenea, cofeina crește nivelul de epinefrină (adrenalină) din sânge. Acesta este hormonul care dă un răspuns de tip „luptă sau fugi”, și care  pregătește corpul pentru efortul fizic intens.

Cofeina descompune grăsimea corporală, făcând acizii grași liberi să fie disponibili ca surse de combustibil.

Având în vedere aceste efecte, nu trebuie să ne surprindă faptul că cofeina poate îmbunătăți performanța fizică, în medie, cu 11-12%.

Prin urmare, este logic să bem o ceașcă de cafea tare, cu aproximativ o jumătate de oră, înainte de a merge la sală.

4. Cafeaua conține nutrienți esențiali.

Mulți dintre nutrienții din structura  boabelor de cafea ajung și în cafeaua preparată. O singură ceașcă de cafea conține:

  • Riboflavină (vitamina B2): 11% din aportul alimentar recomandat;
  • Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din aportul alimentar recomandat;
  • Mangan și potasiu: 3% din aportul alimentar recomandat;
  • Magneziu și niacină (vitamina B3): 2% din aportul zilnic calculate.

Deși acest lucru pare imposibil, acest fapt se explică prin aceea că majoritatea oamenilor beau câteva cești de cafea ape zi, ceea ce duce rapid la acumularea acestor cantități de nutrienți.

5. Cafeaua poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Diabetul de tip 2 este o problemă majoră de sănătate, care, în prezent, afectează milioane de oameni,  la nivel mondial.

Maladia se caracterizează prin creșterea nivelului de zahăr din sânge, cauzată de rezistența la insulină sau de capacitate redusă a pancreasului de a secreta insulină. Din anumite motive, consumatorii de cafea au un risc  redus de a se înbolonăvi de diabet de tip 2.

Studiile arată că persoanele care consumă multă cafea au un risc cu 23-50% mai mic de a face această boală. Acest risc reducându-se chiar până la 67%.

O analiză amplă a 18 studii, realizate pe un eșantion de 457.922 de persoane, arată că consumul zilnic al unei cești de cafea este asociat cu un risc redus cu până la 7% de apariție a diabetului de tip 2.

6. Cafeaua ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer și a demenței.

La nivel mondial, boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și principala cauză care duce la demență. Această maladie afectează, de obicei, persoanele care au vârsta de 65 de ani și peste și nu are niciun remediu de tratament.

Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni apariția bolii, cum ar fi: alimentația sănătoasă, exercițiile fizice, dar și consumul de cafea, care poate fi, de asemenea, destul de eficient.

Mai multe studii arată că amatorii de cafea au un risc cu până la 65% mai mic de a dezvolta boala Alzheimer.

7. Cafeaua poate reduce riscul de apariție a bolii Parkinson.

După Alzheimer, boala Parkinson este a doua cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă,  Este cauzată de moartea neuronilor generatori de dopamină din creier. Boala Parkinson nu poate fi tratată, de aceea este foarte important să ne concentrăm pe metotele de prevenire a acesteia.

Studiile arată că amatorii de cafea au un risc mult mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson, acesta variind de la 32 la 60%.

Trebuie să menționăm că acest lucru se datorează cofeinei în sine, deoarece consumul de cafea fără cofeină nu reduce riscul de apariție a bolii Parkinson.

8. Cafeaua protejează ficatul.

Ficatul este un organ uimitor, care îndeplinește numeroase funcții importante în organismal uman.

Există multe maladii care afectează ficatul, printre acestea amintim hepatita, ficatul gras etc. Aceste afecțiuni pot duce la ciroză hepatică, boală care presupune înlocuirea țesutului hepatic normal sau sănătos cu țesut cicatricial nefuncțional.

            S-a demonstrat însă că prin consumul de cafea ne putem proteja împotriva cirozei - persoanele care beau 4 sau mai multe cești de cafea pe zi au un risc mic cu până la 80% de a dezvolta ciroza.

9. Cafeaua ne ajută în lupta cu depresia

Depresia este o tulburare psihică gravă care determină o calitate a vieții redusă semnificativ. Este o maladie foarte comună, deoarece aproximativ 4,1% dintre oamenii din SUA, în prezent,  îndeplinesc criteriile de diagnostic al tulburării depresive

Un studiu realizat la Universitatea Harvard, publicat în anul 2011, arată că femeile care beau 4 sau mai multe cești de cafea pe zi au avut un risc cu 20% mai mic de a deveni depresive.

10. Cafeaua poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces, la nivel mondial. Maladia se caracterizează prin creșterea și răspândirea  necontrolată a unor celule din corpul uman.

Cafeaua pare să aibă un efect protector împotriva a două tipuri de cancer: cancerul hepatic și cancerul colorectal. Cancerul de ficat este a treia cauză de deces  provocat de cancer la nivel global, în timp ce, cancerul colorectal ocupă locul al patrulea.

Studiile arată că amatorii de cafea au un risc cu până la 40% mai mic de dezvolta cancer de ficat.

În mod similar, un studiu efectuat pe un eșantion de 489.706 de persoane a constatat că  participanții care beau 4-5 cești de cafea pe zi aveau un risc cu 15% mai mic de a dezvolta cancer colorectal.

11. Consumul de cafea nu provoacă boli de inimă și poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

Cofeina poate crește tensiunea arterială. Acest lucru este adevărat, dar o creștere de numai 3–4 mm/Hg, efectul este mic și, de obicei, se disipează, dacă bem cafea în mod regulat. Cu toate acestea, efectul poate persista la unii oameni. Iată de de trebuie să fim atenți dacă avem tensiune arterială crescută.

Acestea fiind spuse, studiile nu susțin ideea că cafeaua crește riscul de boli de inimă. Dimpotrivă, există unele dovezi că femeile care beau cafea au un risc redus de a suferi de hipetensiune arterială.

De asemenea, unele studii arată, că amatorii de cafea au un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral.

12.  Cafeaua sporește longevitatea.

Având în vedere că amatorii de cafea sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta multe boli, este logic că cafeaua ne ajută să trăim mai mult.

Mai multe studii observaționale indică faptul că amatorii de cafea au un risc mai scăzut de deces.

Rezultatele a două studii extinse asociază consumul de cafea cu un risc de deces redus cu 20% la bărbați și cu un risc de deces scăzut cu 26% la femei.

Acest efect pare deosebit de puternic la persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2. Într-un studiu, realizat timp de 20 de ani, se arată că persoanele cu diabet zaharat, care au băut cafea, au avut un risc de deces cu 30% mai mic.

13. Cafeaua este cea mai mare sursă de antioxidanți în dieta occidentală

Pentru persoanele care urmează o dietă occidentală standard, cafeaua poate fi unul dintre cele mai sănătoase alimente din dieta lor, deoarece cafeaua este destul de bogată în antioxidanți.

Studiile arată că mulți oameni obțin mai mulți antioxidanți din cafea decât din fructe și legume. De fapt, cafeaua poate fi una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.

Concluzie

Cafeaua este o băutură foarte populară în întreaga lume. Ea are o serie de beneficii impresionante pentru sănătate.

O ceașca de cafea zilnic ne poate ajuta să ne simțim mai plini de energie, să ardem grăsimile și să ne îmbunătățim performanța fizică. De asemenea, consumul de cafea poate reduce și riscul de a face mai multe afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2, anumite tipuri de cancer, boala Alzheimer și boala Parkinson.

Cafeaua poate crește și longevitatea. Iată de ce, dacă suportați cofeina din compoziția cafelei, nu ezitați să consumați una sau mai multe cești de cafea pe parcursul zilei.