Языки

Search block

Search block

Condimentele expiră?

25.11.2021

Care este perioada de valabilitate a condimentelor și când este indicat să fie aruncate?

Indiferent dacă ești un bucătar amator sau un bucătar experimentat, probabil știi că aprovizionarea cu tot felul de condimente este unul dintre secretele care dau aromă bucatelor și îmbunățesc gustul mâncărurilor preparate.

Ceea ce s-ar putea să nu cunoașteți este faptul că condimentele fac mai mult decât să dea gust și aroma bucatelor – ele, de asemenea, ajută la prevenirea alterării, adăugă un plus de culoare și compuși vegetali, care fac bucatele să fie mai sănătoase.

Este demonstrat că multe dintre condimentele și verdețurile (plantele) pe care le folosim în mod obișnuit, cum ar fi: cuișoarele, turmenicul, rozmarinul, salvia și scorțișoara, au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice.

Consumul frecvent de alimente care conțin condimente și verdețuri poate reduce riscul de complicații asociate cu bolile cardiace și cele respiratorii.

Dacă ai plante/verdețuri și condimente colectate de ceva vreme, s-ar putea să te întrebi dacă acestea expiră și când ar trebui, de fapt,  să fie înlocuite?

Acest articol tratează perioada de valabilitate a celor mai des folosite  plante/verdețuri uscate și condiment, inclusiv, modul cum să ne dăm seama când acestea trebuie să fie aruncate.

Perioada de valabilitate a plantelor/verdețurilor și condimentelor

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) definește condimentele ca „substanțe vegetale aromate, în formă integrală, ruptă sau măcinată, a căror funcție semnificativă în alimente este, mai degrabă condimentarea decât nutriția.

În domeniul culinar, condimentele sunt asezonări făcute din rădăcinile uscate, coaja sau tulpina unei plante, în timp ce verdețurile reprezintă frunzele uscate sau proaspete ale plantei.

Atunci când se determină termenul de valabilitate al plantelor/verdețurilor și condimentelor uscate, variabilele care trebuie luate în considerare includ tipul, procesarea și depozitarea acestora. De exemplu, condimentele uscate pot fi păstrate mai mult decât plantele uscate și, cu cât condimentele sunt mai întregi sau mai puțin procesate,  cu atât termenul lor de valabilitate este mai lung.

De obicei plantele/verdețurile, cum ar fi: busuiocul, oregano, cimbrul, rozmarinul, frunzele de dafin, mărarul, pătrunjelul, coriandrul, menta, maghiranul, salvia, pot fi păstrate de la 1 până la 3 ani.

Condimentele măcinate sau cele sub formă de pudră au, de regulă, o perioadă de valabilitate de 2-3 ani. Printre acestea amintim: ghimbirul pudră,  praful de usturoi, scorțișoara măcinată, pudra de chili, turmenicul măcinat, ienibaharul măcinat, cardamomul măcinat, boiaua macinată, fulgii de ardei roș,  amestecurile de diferite condimente.

Condimentele întregi sau cele nemăcinate au cel mai lung termen de valabilitate, deoarece suprafața lor este mai puțin expusă la aer, lumină și umiditate. Acest lucru le permite să-și păstreze, mai mult timp, uleiurile și compușii aromatici în comparație cu mirodeniile măcinate.

Dacă sunt păstrate în mod corespunzător, termenul de valabilitate al condimentelor  întregi poate dura și până la 4 ani.  Vorbim aici despre boabele  întregi de piper negru, coriandru, semințele de muștar, semințele de fenicul, semințele de chimen, nucșoara întreagă, cuișoare, bețele de scorțișoară, ardeii iuți uscați întregi, iarba de lămâie.

Sarea este o excepție de la regulă, deoarece aceasta poate fi păstrată o perioadă nelimitată. Indiferent de formă și dimensiune, sarea nu se strică și nu-și pierde aroma. Dar trebuie să menționăm că, dacă folosim sarea condimentată, în timp, condimentele din acest amestec își pot pierde termenul de valabilitate.

Cum să-ți dai seama dacă condimentele tale s-au alterat?

Plantele/verdețurile și mirodeniile uscate nu expiră în adevăratul sens al cuvântului și nu  „se alterează” așa cum se alterează alte produse alimentare.

Când se spune că unui condiment i-a expirat termenul de valabilitate, înseamnă pur și simplu că și-a pierdut, în mare parte, proprietățile (aroma, culoarea). Din fericire, consumul unui condiment ,,expirat”  este puțin probabil să provoace daune sănătății.

            De cele mai multe ori, condimentele cumpărate din magazine, au indicate pe ambalaj date, care arată intervalul de timp în care își vor păstra aroma și calitatea.  În general, este sigur să consumi ierburi/verdețurile uscate și mirodeniile cărora  le-a expirat termenul, doar că acestea nu vor mai avea la fel de multă aromă ca și condimentele proaspete.

            Putem verifica valabilitatea condimentelor, zdrobindu-le sau frecându-le în mână, pentru a simți aroma acestora. Dacă aroma este slabă, cu siguranță, este momentul oportun să le înlocuim.

Cum să depozităm condimentele pentru a-și păstra cât mai mult timp proprietățile?

Expunerea cât mai puțin a condimentelor la aer, căldură, lumină și umiditate este esențială pentru a mări durata de valabilitate a verdețurilor/plantelor și condimentelor. Acest fapt vă poate ajuta să economisiți și să nu faceți risipă cumpărând alte produse.

Deși depozitarea condimentelor, în recipiente transparente, lângă aragaz, poate fi convenabilă și plăcută, din punct de vedere estetic, acesta nu este cea mai bună metodă  de a le păstra proprietățile.

            Cea mai eficientă modalitate de a păstra valabilitatea condimentelor este un mediu răcoros, uscat și întunecat, cum ar fi o cămară, un sertar sau un dulap poziționat mai departe de aragaz sau cuptor.

De asemenea, este bine să vă asigurați că condimentele sunt depozitate în recipiente neporoase, bine închise. Cele mai bune opțiuni în acest sens sunt recipientele din sticlă sau ceramic, deoarece ele sunt ușor de curățat și au o capacitate bună de a menține o cantitate optimă de aer și de umiditate.

            Recipientele din plastic sunt, de asemenea, frecvent folosite, dar de obicei ele nu sunt la fel de etanșe (nu sunt perfect închis, pentru a nu permite  să pătrundă aerul sau umiditatea) și pot absorbi culorile și aromele diferitor condimente. Acest lucru le poate face mai dificil de curățat, în cazul în care  doriți să le refolosiți.

Containerele din oțel inoxidabil sau din tablă sunt alte opțiuni viabile, dar deoarece metalul este conducător de căldură, este și mai important ca acestea să fie depozitate departe de sursele de căldură, cum ar fi aragazul.

Deși nu este necesară refrigerarea, condimentele de culoare roșie, precum sunt boiaua (paprica) și ardeiul cayenne își vor păstra pigmentul mai mult timp, dacă sunt păstrate la frigider.

În mod similar, păstrarea în frigider a condimentelor care conțin ulei, cum ar fi semințele de susan și mac, le poate împiedica să devină râncezite.

            Trebuie să rețineți că umiditatea poate distruge rapid condimentele, acestea pierzându-și aroma și textura, putând prinde chiar și mucegai. De aceea, dacă observați mucegai în oricare dintre recipientele dvs. de condimente, aruncați produsul în cauză.

Puteți păstra condimentele uscate, folosind o lingură, pentru a le scoate din recipient, înainte de a le adăuga în mâncărurile pe care le gătim, în loc să le presărăm, direct din recipientele lor.

Concluzie

Plantele/verdețurile și condimentele au un rol important în aromatizarea și conservarea alimentelor.

Plantele/verdețurile și condimentele au o perioadă de valabilitate relativ lungă, care variază de la 1 la 4 ani, deși  termenul de valabilitate al acestora variază în funcție de tipul de condiment și de modul în care este procesat și depozitat.

În general, condimentele cărora le-a expirat termenul de valabilitate pot fi consumate. Acestea nu prezintă pericol pentru sănătate,  doar că nu mai au aroma și proprietățile pe care le au condimentele proaspete.

Păstrați, întotdeauna, condimentele departe de căldură, lumină, aer și umiditate,  pentru a le mări durata de valabilitate, pentru a reduce risipa și a face economii.